Sfaturi pentru îngrijirea stiloului

Sfaturi pentru îngrijirea stiloului

Îngrijirea și atenția sunt esențiale pentru a menține performanța și a prelungi viața stilourilor nostre. Stiloul este un instrument cu care ne transferăm gândurile, emoțiile și trăirile pe hârtie, deci este firesc să tratăm acest instrument cu grijă. Stilourile de calitate ce au parte de îngrijire corespunzătoare pot avea o durată de viață de zeci de ani și pot deveni moșteniri de familie prețioase.

Comparativ cu pixurile, stilourile sunt niște instrumente de scris mult mai delicate, însă un stilou de calitate superioară îngrijit corect îți va fi alături mai mult decât un pix.

Depozitarea stiloului

Primul pas în îngrijirea și mentenanța stilourilor este depozitarea corectă a acestora. Este indicat să folosești un penar sau un etui dedicat pentru a le feri de zgârieturi și șocuri mecanice. Iar atunci când nu mai folosești stiloul, trebuie să te asiguri că ai fixat capacul pentru a evita uscarea cernelii și a prelungi viața peniței.

Se întâmplă ca cerneala să se usuce pe peniță dacă folosești stiloul doar ocazional. Când se întîmplă acest lucru, este nevoie să speli penița cu apă curată. De asemenea, când scrii cu stiloul este bine să ai la îndemână o bucată de material moale, precum sugativa sau hârtia igienică pentru a putea șterge penița.

Reguli pentru curățarea stiloului

Scrisul elegant al stiloului tău este asigurat de mecanismul de transmisie a cernelii către peniță, din acest motiv trebuie să acordăm o grijă deosebită acestuia.

Curățarea stiloului se începe cu îndepărtarea convertorului sau a rezervei cu cerneală. În cazurile în care stiloul nu a fost folosit de ceva timp, e posibil ca cerneala să se fi uscat, împiedicând astfel scrierea.

Curățarea se va face doar cu apă rece, evitându-se alte produse sau solvenți ce ar putea deteriora stiloul. Stilourile cu rezervă de cerneală sau alte metode de umplere trebuie golite complet până apa iese curată. Însă trebuie evitat contactul prelungit cu apa pentru părțile metalice ale stiloului.

 

Cum folosim stiloul

Atunci când scrii, stiloul trebuie ținut vertical, cu vârful îndreptat în sus, iar atunci când umpli stiloul cu cerneală imediat ce l-ai scos din călimară trebuie să picuri câteva picături înainte de a scrie. După care va trebuie să începi uscarea atentă a peniței cu o foaie de hârtie absorbantă sau un material din bumbac.

Trebuie să acorzi atenție și la starea mâinilor tale, deoarece cremele folosite și suprafețele abrazive cu care intră în contact pot zgâria și degrada ușor componentele stiloului. Astfel, datorită zgârieturilor fine și a mizeriei, stiloul va obține un aspect învechit.

Greșeala principală pe care o poți face este să încerci să repari sau îndrepți penița stiloului tău după ce a fost deteriorată de un șoc fizic. Reparațiile de stilouri, în special cele de penițe, trebuie gestionate de profesioniști deoarece presupun acțiuni ce necesită precizie și migală. Dacă încerci să-ți repari singur stiloul este posibil să adaugi mai multe daune acestuia și să faci reparația mult mai grea.

În concluzie, scrisul cu stiloul îți va oferi bucurie ani întregi dacă îi vei oferi grija corespunzătoare. Îngrijirea stiloului nu este extrem de laborioasă sau complicată și vei economisi și bani în acest fel, deoarece nu va trebui să-ți înlocuiești penița.

Acestea au fost sfaturile noastre pentru îngrijirea stilourilor. Dacă te-am inspirat să-ți redescoperi pasiunea pentru scris, magazinul Poenari te așteaptă cu o ofertă bogată de stilouri de lux lucrate manual.

Lăsați un comentariu
Comentarii
31.05.2021 13:29
Din ce material este făcută penița?
07.06.2021 14:36
Penița Poenari este realizată din oțel cu vârful din iridiu și este placată cu aur.