Povestea Poenari

La inceput a fost o idee: Cum ar fi ca pixurile si stilourile sa fie facute din lemn in loc de plastic?

Am cautat, am citit, m-am informat si am ajuns la concluzia ca se poate. Dupa mai multe incercari... am reusit. Rezultatul a fost surprinzator, cu mult peste asteptarile mele si, mai ales, peste asteptarile celorlalti.

Printre cautarile mele, am descoperit un lucru extraordinar pe care nu-l stiam. Am citit despre un om care a facut enorm de mult pentru noi, care a fost intotdeauna cu un pas inaintea celorlalti, un deschizator de drumuri care a aratat calea de urmat.

In 1827, romanul Petrache Poenaru a fost cel care a brevetat in Franta inventia: "Condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala".

Cunoscuta azi sub numele de "stilou", inventia sa a contribuit de atunci la dezvoltarea societatii, oferindu-ne sansa de a ne transpune mai usor gandurile pe hartie. Tocul cu rezervor al lui Poenaru elimina zgarieturile de pe hartie si scurgerile nedorite de cerneala si propunea solutii pentru imbunatatirea partilor componente pentru a asigura un debit constant de cerneala, precum si posibilitatea inlocuirii unor piese.

In ultimele decenii ale secolului XX, odata cu cresterea popularitatii obiectelor de scris ieftine si a pixului, stilourile au fost folosite doar ca o optiune mai putin populara.

 

Astazi insa castiga tot mai multa atentie, atit din partea femeilor cat si a barbatilor, devenind o forma de reprezentare a stilului personal, un accesoriu modern, un obiect de colectie sau chiar un simbol al statutului.

In ziua de astazi cand majoritatea lucrurilor sunt automatizate si cand, chiar si un obiect confectionat manual pare sa isi piarda din valoare, ma aflu aici ca marturie a faptului ca acest lucru nu trebuie sa se intample.

Poenaru a reusit sa creeze un instrument de scris superior pentru acea vreme. Acesta a atasat penitei de scris un rezervor cu cerneala facandu-l astfel mult mai practic si usor de folosit.

Dupa secole, preluand metoda sa, am adus un plus de eleganta prin transformarea unui instrument de scris intr-un accesoriu personalizat. Astazi, doresc sa-i redau acea valoare pe care timpul i-a rapit-o, ...o particica din ceea ce a fost candva.

Am aruncat un ochi in trecut si am gasit inspiratia, ...am creat ceva unic, ...o revolta impotriva plasticului apasator din cotidian, ...am dat nastere la nou, fara sa neg trecutul. Am aratat ca prin lucrul cu mainile se poate invinge orice masinarie de productie si ca frumusetea isi are infipte radacinile in lemn. Am taiat, am slefuit, am finisat si am transformat masivitatea lemnului in arta.

Fiecare pix sau stilou pe care-l fac e unic, datorita lemnului, ...dar si din cauza mainilor care niciodata nu reusesc sa urmeze un tipar.

Exista o multitudine de tipuri, forme si culori care definesc pixurile si stilourile mesterite de mine, incat nu cred ca vor fi vreodata doua identice... si cu toate acestea, pentru a spori gradul de unicitate si personalizare, ele sunt inscriptionate cu numele posesorului.

Sunt sigur ca unul din ele ar putea sa faca parte din tinuta ta, sau ar putea sa aduca zambete pe buzele unui prieten care l-ar primi cadou.

La fel ca semnătura, instrumentul de scris va fi unic pentru tine.