Scris de mână VS scris la tastatură

Scris de mână VS scris la tastatură

Trăim în niște vremuri în care tehnologia evoluează mai rapid decât oricând, scrisul și cititul se realizează acum de pe smartphone sau de pe computere și tablete. În acest context, mai are scriul de mână vreo sanșă? În mod surprinzător, încă există destui adepți ai scrisului cursiv, ce nu ar da vreodată stiloul din mână pe plasticul tastaturii.

În același fel cum e mult mai plăcut să citești o carte în format fizic, să miroși hârtia să îi simți cotorul și paginile între degete, la fel scrisul de mână este o experiență aparte.

În continuare vom enumera  motivele pentru care scrisul de mână continuă să dăinuiască.

1. Îmbunătățește memoria

Deși ia ceva mai mult timp decât scrisul la tastatură, scrisul de mână îți ajută memoria pe termen scurt și lung. Motivul principal este că folosești propriile tale cuvinte, cărora a trebuit să le acorzi o atenție conștientă. De asemenea, scrisul de mână prin intermediul unui instrument, activează părți din memoria ta implicate în procesul de gândire, fapt ce îți ajută creierul să rețină și înțeleagă mai bine ce ai scris.

Cei cu o memorie vizuală știu că atunci când scriu de mână se crează o relație spațială în memorie între informația scrisă și locul acesteia pe pagină.

2. Încurajează gândirea critică

Scrisul de mână îți permite să te gîndești mult mai bine la informația pe care o redactezi. În același timp, te încurajează să realizezi conexiuni între gânduri și idei. Cei care au experiență în scrisul cursiv pot identifica relații între idei abstracte și găsi soluții neconvenționale la probleme complexe, mult mai facil.

3. Oferă o înțelegere mai bună

Când iei notițele de mână, cu un stilou, dezvolți o înțelegere conceptuală mult mai bună decât atunci când scrii la tastatură. Deoarece scrisul de mână este mai lent, devine mult mai greu să iei notițe cuvânt cu cuvânt. Astfel pentru a fi eficace, trebuie să procesezi informația și să o rezumi într-un mod ușor de înțeles pentru tine.

Acesta este un beneficiu al scrisului de mână: îți forțează creierul să intre în contact cu informația, îmbunătațindu-ți astfel vocabularul și înțelegerea în citire.

4. Oferă mai puține distrageri

Când scrii la tastatură pe telefon sau computer ești asaltat continuu de notificări și ai tentația internetului lângă tine. Dar când folosești un stilou și hârtie este nevoie să investești mai multă concentrare, și devine mult mai greu să devii distras.

5. Crește creativitatea

Dacă vrei să devii mai creativ, scrisul de mână este o modalitate bună de a face acest lucru. Mulți oameni preferă estetica scrisului de mână deoarece își pot exprima mai bine personalitatea și stilul. În acest sens, cei interesați de estetica scrisului de mână sau caligrafie aleg să scrie cu stilouri de calitate pentru a obține cele mai bune rezultate.

Scrisul de mână poate fi considerat un exerciție neuro-senzorial deoarece îți solicită și simțurile și gândirea. Din acest motiv este important să găsești instrumentul de scris potrivit nevoilor tale, fie el stilou sau pix. Cu instrumentul de scris potrivit îți vei putea stiliza notițele și vei putea analiza și organiza mult mai bine ideile.

Lăsați un comentariu