Curiozități din istoria stiloului. Tu știai cum a apărut acest instrument de scris?

Curiozități din istoria stiloului. Tu știai cum a apărut acest instrument de scris?

Există anumite obiecte care și-au lăsat amprenta asupra noastră, de-a lungul timpului. Deși poate, la momentul de față, majoritatea persoanelor nu acordă o importanță deosebită instrumentelor de scris, ei bine, acestea fac parte din viața noastră și, fără doar și poate, din parcursul nostru profesional.

Cine nu își amintește de stilourile cu care învățam în perioada copilăriei să ondulăm formele literelor pe hârtie? Cum au apărut aceste produse? În rândurile ce urmează ți-am pregătit un mic istoric al acestora:

Strămoșul stiloului de astăzi datează încă din Antichitate

Odată cu inventarea papirusului, Egiptul Antic (aproximativ în anul 3000 î.H.) este prima locație din lume în care s-a folosit un concept de stilou.

Totuși, acesta era format fie din bucăți de trestie, fie din bucăți de papură, constituind un instrument de scris destul de primitiv. Forma sa cuprindea o gaură tubulară în cadrul zonei centrale, astfel încât să poată absorbi o cantitate infimă de „cerneală” (o soluție colorată populară în acea perioadă).

Perfecționarea instrumentelor de scris s-a accentuat în Evul Mediu

Această perioadă istorică a consemnat o evoluție notabilă a scrisului, dar și a procesului de realizare a stilourile.

Așadar, obiectele folosite în Egiptul Antic, confecționate din trestie și din papură erau acum înlocuite de cele realizate din pene de pasăre. Astfel cum ne putem da seama din scrierile Sfântului Isidor din Sevilla, oamenii urmau un adevărat ritual în ceea ce privește trasformarea unei pene într-un „stilou” veritabil. După degresarea sa, aceasta era spălată și lăsată să se usuce, procedeu ce putea fi repetat de mai multe ori pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Cu timpul, nevoia de a scrie s-a accentuat din ce în ce mai mult, ceea ce a condus la crearea de către arabi a rezervorului pentru stilou în secolul X. Aproximativ în aceeași perioadă, aspectul caligrafic a cunoscut un progres semnificativ.

Evoluția instrumentului de scris - de la peniță la stiloul de lux: Epoca Modernă și Epoca Contemporană

Pentru o lungă perioadă de timp, penița a fost considerată drept principalul instrument de scris al numeroaselor generații. Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, aceasta a cunoscut o alternativă și anume: penița de metal.

Totuși, istoria stiloului a fost cu adevărat revoluționată de către un inventator român. Petrache Poenaru este cel care a brevetat în anul 1827 în Franța primul stilou din lume cu propriul rezervor. Invenția sa purta numele de: „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală” și presupunea eliminarea zgârieturilor de pe hârtie aduse de către utilizarea trestiei sau a penelor, asigurând un flux constant de cerneală.

Evoluția tehnologiei a condus la perfecționarea invenției sale și la apariția instrumentelor de scris moderne pe care le folosim și în prezent.

De fapt, Petrache Poenaru a fost o figură reprezentativă și pentru brandul POENARI. Totul a început sub forma unei curiozități, iar cu timpul pasiunea combinată cu arta ne-au adus la acest nivel.

Dacă îți dorești să te bucuri de un stilou de lux cu poveste, confecționat manual din lemn, atunci te așteptăm pe www.poenari.ro. Nu lăsa istoria să se piardă!

Lăsați un comentariu