Vă povesteam în articolul trecut despre principalele tipuri de jurnale personale, dar și despre semnificația fiecărei variante în parte. Astăzi, ne-am propus să trecem în revistă și beneficiile esențiale de care ne bucurăm atunci când luăm decizia de a începe un jurnal personal:
Ne oferă claritate asupra experiențelor trecute, prezente sau viitoare
Cu alte cuvinte, jurnalul personal este ocazia perfectă de a privi în perspectivă modul în care acționăm sau am acționat până acum.
Avem posibilitatea de a retrăi anumite clipe
Fie că parcurgem momente mai bune sau mai rele, un lucru este cert: perspectiva prezentă poate fi diferită de cea din trecut, iar acest lucru ne poate ajuta să facem alegeri mai bune de acum înainte.
Eliberarea energiei acumulate
Fiecare situație prin care trecem ne aduce o serie de emoții, pe care, deseori, ajungem să le stocăm în interiorul nostru. Prin scriere, avem oportunitatea de a exterioriza complet, eliberând acele energii acumulate.
Ne îmbunătățește abilitatea de a lua decizii
În timp ce recitim paginile de jurnal scrise, reflectăm asupra alegerilor făcute de-a lungul timpului, dar și asupra excesului de rațiune, a caracterului impulsiv cu care am reacționat, astfel încât pe viitor să procedăm într-un mod diferit și mai echilibrat, dacă ne confruntăm cu experiențe asemănătoare.
Dezvoltarea inteligenței emoționale
Inteligența emoțională reprezintă acea abilitate de a recunoaște atât propriile emoții, cât și ale celorlalți. Examinarea acestora prin intermediul jurnalului personal este un bun punct de plecare în ceea ce privește manifestarea comportamentală și acele impulsuri emoționale de care nu eram pe deplin conștienți.
Îmbunătățirea vocabularului
Pe măsură ce continuăm să scriem fără un scop sau o ordine precisă, felul în care ne exprimăm este cel mai câștigat. Așadar, în timp, vom stăpâni mai multe modalități și cuvinte prin care să ne relatăm întâmplările.
Dezvoltarea creativității
În principiu, creativitatea se referă la un flux de idei, la încrederea în sine și la evitarea blocajelor ce pot să apară.
Diminuează senzația de anxietate
Cu cât trecem pe hârtie mai multe gânduri, cu atât avem șanse mai mari să ne eliberăm de emoțiile negative, pe care nu le-am exprimat niciodată. În realitate, jurnalul personal funcționează asemenea unui canal prin intermediul căruia ne explorăm propriile sentimente.
Are un efect terapeutic
Fără îndoială, jurnalul personal ne poate ajuta în contextul unei depresii, a unei stime de sine scăzută sau a unei tulburări obsesiv-compulsive.
Bineînțeles, pe lângă toate aspectele de mai sus, există numeroase alte motive pentru care ar trebui să luăm în calcul ideea începerii unui jurnal personal. În primul rând, este vorba despre o cunoaștere de sine avansată, care devine baza succesului profesional și sentimental pe termen lung.
Dacă vă doriți să încercați, venim în întâmpinarea dumnevoastră cu o gamă variată de instrumente de scris, dar și cu un sfat: trecerea emoțiilor, gândurilor și a sentimentelor pe hârtie nu trebuie privită ca pe o obligație, ci ca pe un demers natural, menit să vă ajute. Tocmai de aceea, începeți prin a nota câteva idei și nu vă presați dacă nu reușiți din prima să vă expuneți în totalitate trăirile.