Cum sărbătoresc românii iubirea? Descoperă istoria zilei de Dragobete!

Cum sărbătoresc românii iubirea? Descoperă istoria zilei de Dragobete!

Dacă în unele părți ale lumii, iubirea este sărbătorită cu mult romantism pe data de 14 februarie (cunoscută și sub denumirea de Valentine’s Day), românii au propria zi în care își pot exprima sentimentele de afecțiune față de partenerii de viață.

Este vorba despre data de 24 februarie - sărbătoarea Dragobetelui. Cum a ajuns această zi să însuflețească inimile românilor?

Ei bine, una dintre variante este că, în aceeași perioadă, începe noul an agricol. Cu alte cuvinte, natura învie, iar inimile noastre se încălzesc întocmai vremii de afară.

De altfel, se consideră că sărbătoarea are origini străvechi, întrucât pe 24 februarie este și ziua lui Dragobete – zeul iubirii în mitologia romană. Acesta este nimeni altul decât fiul Babei Dochia, un tânăr deosebit de plăcut și de chipeș, căruia nu îi era frică să seducă femeile care îi ieșeau în cale.

Astfel, Dragobete a rămas până astăzi un simbol al iubirii puternice, îndeosebi în țara noastră.

Care sunt cele mai populare obiceiuri de Dragobete?

Cu o simbolistică extrem de interesantă, ziua de Dragobete era sărbătorită în trecut de către tinerii necăsătoriți, care se îmbrăcau cu cele mai cuviincioase straie pentru a culege în buchete primele flori ale primăverii. Acest obicei continua cu jocul „Zburătorit”: la ora prânzului, fetele se porneau înspre sat, din pădure, fiind urmate de băieții care încercau să le prindă și să le sărute.

Cei care le erau dragi fetelor reușeau să obțină sărutul alesei lor, acesta fiind considerat și un obicei de logodnă, pe care, mai apoi, amândoi îl anunțau familiilor.

În alte zone alte țării, de Dragobete, fetele necăsătorite obișnuiau să strângă o parte din zăpada rămasă în urma iernii, cu care se spălau pe față. Apa care rezulta din zăpada topită se considera că are proprietăți magice, care le ajută pe tinere să fie mai atrăgătoare pentru sortiții lor.

Tot pe 24 februarie, plânsul este interzis. Se spune din străvechi că, dacă lași supărarea și gândurile negative să te cuprindă în această zi, vei avea probleme pe plan sentimental și că nu îți vei găsi perechea până în următorul an.

Într-adevăr, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă ține cont sau nu de aceste tradiții. Totuși, la momentul de față, de Dragobete, partenerii de viață obișnuiesc să se surprindă unul pe celălalt cu un cadou care are o anumită rezonanță pentru propria relație.

Pentru că iubirea este cea care apropie oamenii și îi îmbunează, ne-am gândit să te ajutăm să sărbătorești această zi romantică exact „ca la carte”. Ce cadou poate fi mai apreciat de către jumătatea ta decât un stilou de lux confecționat din lemn, care să îi aducă zilnic aminte de sentimentele pe care i le porți?

Mai mult decât atât, pe www.poenari.ro,fiecare model de stilou din lemn poate fi personalizat cu mesajul dorit, astfel încât acest dar să aibă o însemnătate mult mai mare pentru persoana iubită.

Tu cum îți suprinzi perechea de Dragobete? Exprimă-ți dragostea cu unul dintre stilourile POENARI și colecționează în această zi amintiri de neuitat!

Lăsați un comentariu