Cum poți avea o afacere de succes? TOP 5 cărți pe care orice antreprenor ar trebui să le citească

Cum poți avea o afacere de succes? TOP 5 cărți pe care orice antreprenor ar trebui să le citească

În lumea afacerilor, mai ales dacă luăm în considerare concurența destul de acerbă din orice domeniu al pieții, devine esențial pentru orice antreprenor aflat la început de drum să se informeze cât mai bine. Cunoașterea înseamnă putere, afirmație pe care, în mod cert, mulți dintre noi o cunosc deja și o aplică sub forma unui principiu de viață în toate activitățile proprii.

Și cum poți deveni mai bine informat cu privire la antreprenoriat, inteligența financiară și toate subiectele ce au legătură cu activitatea unui manager, dacă nu direct din experiențele unor lideri de piață și ai unor experți în domeniul financiar?

Pentru aceasta, te sfătuim să te orientezi asupra următoarelor cărți, pe care, fără doar și poate, orice antreprenor (mai ales cei care abia pornesc spre o astfel de călătorie) ar trebuie să le aibă în propria bibliotecă:

1. „Ce e dificil la lucrurile dificile” -  Ben Horowitz

Principalele cărți dedicate antreprenorilor încearcă să te învețe cum poți fundamenta afaceri de succes, cum să îți motivezi membrii echipei sau, de obicei, cum poți aplica, la rândul tău, acele secrete ale succesului care au stat la baza multor companii de top. Genul acesta de lecturi au în comun un singur lucru: faptul că se concentrează pe acele etape din activitatea organizațiilor de succes când toate lucrurile funcționau pe cât se poate de bine.

Totuși, experiența și realitatea antreprenoriatului ne arată că, în cele mai multe dintre cazuri, începuturile pot fi destul de grele și că lipsa resurselor financiare alocate plății salariilor sau pierderea unui client important devin situații extrem de dificile, care ne împiedică bunul mers al afacerilor.

Așadar, ce e de făcut atunci când toate metodele pe care le-ai încercat nu par să funcționeze? Cum trebuie un manager să procedeze dacă toți din jurul său sunt lipsiți de motivație, dar acesta, totuși, a identificat o strategie?

Cartea „Ce e dificil la lucrurile dificile” reușește să se diferențieze de alte lecturi similare, oferind lecții valoroase pentru mediul afacerilor, însă sincere și relevante.

Fie că tocmai ai pus bazele propriului business sau deja îți desfășori activitatea, vei putea interacționa prin intermediul său cu o serie de situații deloc favorabile, dar și cu metodele aplicate de alți antreprenori spre a supraviețui. De fapt, volumul are la bază povestea autorului Ben Horowitz care, în repetate rânduri, s-a confruntat cu apropierea de faliment, însă, în cele din urmă, a reușit să își vândă compania pentru o sumă ce depășește 1 miliard de dolari.

2. „The Lean Startup” - de Eric Ries

Dacă încă nu ai auzit de conceptul LEAN, atunci această carte îți va servi sub forma unui instrument de business eficient. Fiind împrumutat de la japonezi, LEAN este un concept care presupune o manieră de abordare pe cât se poate de agilă în mediul de afaceri.

Astfel, în loc să îți direcționezi toate eforturile (materiale și spirituale) către anumite idei pe care piața s-ar putea să nu le accepte, te poți orienta asupra dezvoltării unor strategii care îți garantează reușita.

Cu ajutorul lecturii „The Lean Startup”, dispui de posibilitatea de a învăța din alegerile bune făcute de o serie de companii care s-au bazat pe abordarea LEAN, dar și din greșelile acelor business-uri care au evitat acest concept.

3. „Întreabă-te de ce” - Simon Sinek

Depășind granițele impuse de o lectură despre leadership, această carte îți oferă principii pe care le poți aplica eficient nu doar în afaceri, ci și pe plan personal, în viața de zi cu zi.

Ce presupune „Întreabă-te de ce”? Ei bine, cu ajutorul său, vei învăța să îți definești cu claritate și concizie principalele motive care stau la baza desfășurării activităților proprii, comunicând apoi constant acest lucru și, în cele din urmă, atrăgând exact resursa umană, clienții, dar și furnizorii potriviți.

Volumul vine în întâmpinarea tuturor antreprenorilor interesați de principiile de succes după care se poate ghida o afacere, punându-ți la dispoziție numeroase exemple de companii care se bazează pe astfel de principii.

4. „Exponential organizations” - Salim Ismail

Cu toate că devine greu de crezut pentru unii, schimbările semnificative în societatea în care trăim sau în domeniul în care ne desfășurăm activitatea profesională pot fi generate de către fiecare dintre noi, cu condiția să dispună de o bună înțelegere asupra lumii actuale.

„Exponential organizations” pune sub analiză numeroase companii celebre, care au reușit până la momentul de față să genereze schimbări majore în societate. Acest volum identifică, de asemenea, principalele criterii pe care o organizație ar trebui să le îndeplinească spre a fi, pe deplin, indestructibilă.

5. „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” - Stephen R. Covey

Dacă este un lucru sigur despre caracteristicile antreprenorilor de succes, atunci în mod cert este vorba despre eficacitate. Fără a sta să observe cum decurg lucrurile, aceștia trebuie să devină cu mult mai productivi decât principalii concurenți.

Dovedind că numeroase volume de dezvoltare personală nu sunt atât de utile precum cum am fi tentați să credem, „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” ne ajută să identificăm ce vrem cu adevărat de la viață, pe plan personal, dar și profesional, oferindu-ne principalele mijloace prin care ne putem atinge obiectivele stabilite.

Principiul de afaceri, conform căruia „direcția este mai relevantă decât viteza”, poate fi aplicat de către fiecare manager interesat de a-și maximiza profiturile, dar și de a-și dezvolta cu succes propriul business.

 

Nu-i așa că te-am făcut curios? Ei bine, atunci când vine vorba despre lecturile pentru care optezi spre a te inspira în activitatea ta, este esențial să alegi acele cărți de la care ai cu adevărat ce învăța, tocmai pentru a cunoaște succesul profesional într-un mod eficient.

Până una alta, te așteptăm pe www.poenari.ro, cu o gamă diversificată de stilouri de lux, confecționate din lemn, pentru a-ți nota într-un mod rafinat fiecare idee esențială de afaceri desprinsă din cărțile de mai sus. Nu mai sta pe gânduri și consolidează-ți chiar de astăzi drumul spre succes, oferindu-i afacerii tale șansa de a face parte din topul celor mai dezvoltate business-uri!

Lăsați un comentariu