Pe ce aspecte mizăm când alegem cerneala pentru stilou

Pe ce aspecte mizăm când alegem cerneala pentru stilou

Stilourile oferă o experiență personală și unică a scrisului dar necesită și o grijă mult mai atentă. Din acest motiv, trebuie să acorzi atenție tipului de cerneală utilizată. Când cumperi cerneala trebuie să iei în considerare ce hârtie folosești, cum să umpli rezervorul cu cerneală sau cum să înlocuiești rezerva, precum și cum va afecta compoziția cernelii funcționalitatea stiloului pe termen lung.

În continuare vom prezenta principalele caracteristici după care trebuie să te ghidezi atunci când alegi cerneala pentru stiloul tău.

  1.     Culoarea

Când vine vorba de culoare, recomandăm să acorzi timp pentru a te uita asupra tipului de culoare ale diferitelor cerneluri până găsești una sau mai multe care îți sunt pe plac. Împreună cu culoarea potrivită, cerneala trebuie să dețină și proprietățile dorite pentru a beneficia de o adevărată plăcere în timpul scrierii. În acest sens, nu este indicat să faci rabat la restul proprietăților în favoarea culorii cernelii.

  1.     Rezistența la apă

Rezistența la apă a cernelii nu poate fi luată ca atare în contextul stilourilor. Există o serie cu adevărat rezistentă la apă, dar chiar și acestea integrate în această categorie, pot păta și se pot întinde dacă nu sunt utilizate în condițiile potrivite.

Dacă vrei doar să te asiguri că notițele tale rămân lizibile chiar dacă se udă puțin, există o mulțime de cerneluri din care poți alege. Majoritatea sunt moderat rezistente la apă, acest lucru înseamnă că deși vor păta atunci când se vor uda, mare parte a ce ai scris va fi încă lizibil.

  1.     Calitatea hârtiei

Deși aceasta nu este cu adevărat o caracteristică a cernelii, calitatea hârtiei are un impact uriaș asupra alegerii de cerneală. Dacă vei scrie pe propria hârtie și ești dispus să cumperi agende prietenoase cu stiloul, poți folosi aproape orice cerneală dorești fără probleme.

În cazul în care nu acorzi atenție hârtiei pe care scrii sau nu poți alege tipul de hârtie folosit, vei avea nevoie de un tip de cerneală care să se adapteze bine la diferite tipuri de hârtie, cu scopul de a evita probleme precum agățarea peniței pe hârtie.

  1.     Compoziția

Cerneala pentru stilou este fabricată din apă și coloranți. Acești coloranți sunt de câteva tipuri, fiecare cu proprietăți diferite pe care trebuie să le iei în considerare atunci când cumperi cerneală.

  1.     Curgerea cernelii

Curgerea cernelii sau „umezeala” se referă la cât de repede curge o cerneală printr-un stilou. Cu cât o cerneală este mai umedă, cu atât curge mai repede și cu atât mai multă cerneală este pusă pe hârtie pe măsură ce scrii. În general, cernelurile umede se simt mai netede decât cernelurile uscate, dar cernelurile uscate au mai puține șanse să curgă prin hârtie de calitate medie.

Unii oameni preferă cernelurile umede, iar alții preferă cernelurile uscate. Pixurile pot fi, de asemenea, umede sau uscate, deci este adesea util să alegi o cerneală care să completeze umezeala stiloului tău.

  1.     Saturația

Saturația se referă la cât de mult colorant este într-o cerneală. Cernelurile foarte saturate sunt întunecate și vibrante, în timp ce cernelurile mai puțin saturate sunt mai palide și mai transparente. Aspectul vizual al saturației poate fi văzut cu ușurință în mostre de culoare sau în probe de scriere, dar saturația poate afecta și performanța cernelurilor.

În general, cernelurile foarte saturate iau mai mult timp pentru a se usca și sunt mai predispuse la murdărire după ce se usucă. Cernelurile foarte saturate pot provoca, de asemenea, acumularea de reziduuri de vopsea în penita stiloului, cu timpul. Aceasta este de obicei doar o problemă cosmetică și orice problemă de performanță cauzată de înfundare poate fi ușor rezolvată prin spălarea stiloului cu apă.

Totuși, dacă dorești o cerneală cu întreținere redusă și fără probleme, este indicat să alegi o cerneală cu saturație medie sau scăzută.

  1.     Umbrirea

Umbrirea constă în faptul că cerneala apare mai întunecată în unele zone și mai deschisă în altele. Pe măsură ce scrii, cerneala tinde să se adune în locurile de reunire a literelor precum și  la buclele unde se intersectează două linii. Efectul este o gradare unică a intensității culorii de la literă la literă.

Hârtia și stiloul folosite joacă, de asemenea, un rol important în umbrire. Hârtia mai netedă favorizează mai multe umbriri, deoarece cerneala are mai mult timp să se adune în zone cu concentrație ridicată sau concentrație scăzută pe măsură ce se usucă. Stilourile cu umezeală medie favorizează, de asemenea, umbrirea. Dacă un stilou este prea umed sau prea uscat, fie va exista prea multă cerneală, fie nu va fi suficientă pentru ca acesta să se adune în locuri pe măsură ce se usucă.

Lăsați un comentariu