Cu siguranță, într-un anumit moment din viața sa, orice persoană aflată la început de drum în arta business-ului și-a propus să ajungă precum una dintre personalitățile ilustre despre care urmează să citești în rândurile ce urmează.
Fiecare dintre acestea a cunoscut cu adevărat succesul, devenind adevărați idoli pentru oamenii din întreaga lume. Pe lângă faptul că au excelat în afaceri, cei 8 antreprenori celebri de mai jos pot fi considerați vizionari excepționali.
Sir Richard Branson
Lăsând o amprentă puternică atât prin geniul, dar și prin stilul său nonconformist, Richard Branson a pus pe picioare, în doar 3 ani de la demararea studiilor, o afacere de succes: binecunoscuta revistă Student Magazine.
La patru ani distanță de această realizare, britanicul a fondat o altă companie, bazată pe comenzile prin intermediul poștei. O casă de discuri, o companie aeriană, dar și numeroase idei ingenioase similare l-au consacrat pe Branson drept unul dintre cei mai semnificativi antreprenori din istorie.
Mark Zuckerberg
Cu toate că, în ultimii ani, a fost implicat într-o serie de scandaluri (din cauza asocierii numelui său cu Cambridge Analytica, o companie care a colectat, respectiv prelucrat ilegal datele personale a peste 87 de milioane de oameni), acesta va rămâne cunoscut în istorie pentru fondarea unei companii care i-a adus câștiguri de peste 74,2 miliarde de dolari.
Cine nu a auzit de Zuckerberg? Ei bine, încă din perioada de studenție la Harvard, acesta a pus bazele celei mai mari, dar și mai populare rețele sociale din lume, care se bucură de succes și în ziua de astăzi: Facebook.
Larry Page
Ce persoană nu a căutat cel puțin o dată pe Google – considerat cel mai popular motor de căutare online? Larry Page, alături de Serghei Brin, a fondat Google, în timp ce se bucurau de perioada de studenție la Universitatea Stanford.
În doar un deceniu, compania celor doi a crescut inimaginabil, generându-le venituri semnificative, de peste 49,4 miliarde de dolari pentru fiecare. Încă din copilărie, cofondatorul Google a avut parte de inspirație în acest domeniu, dar și de un exemplu bun de urmat, întrucât părinții săi predau știința calculatoarelor în cadrul Universității din Michigan.
Bill Gates
Fiind unul dintre cei mai bogați oameni din întreaga lume, Bill Gates a gustat din succes odată cu luarea deciziei de a fonda compania Microsoft împreună cu Paul Allen în anul 1975.
Cunoscută drept cea mai mare companie de software din lume, Microsoft i-a adus antreprenorului câștiguri de peste 90,4 miliarde de dolari. Deși a fost CEO până în anul 2000, acesta a decis să mai rămână în consiliul de administrație pentru câțiva ani, iar, mai apoi, să își îndrepte atenția către acțiunile filantropice.
Cu toate că ideea de a pune bazele unei afaceri de top i-a venit în perioada facultății, Bill Gates nu a apucat să își finalizeze studiile la Harvard.
Steve Jobs
Lăsând în urmă o avere semnificativă atât din prismă financiară, cât și din punct de vedere intelectual, putem spune depre Steve Jobs că a revoluționat industria computerelor. În cadrul biografiei scrisă de Walter Isaacson este înfățișată povestea fascinantă de viață a celebrului antreprenor, inspirând milioane de persoane.
Deși a fost un copil adoptat, Steve Jobs nu a lăsat acest lucru să îl împiedice din a deveni o personalitate ilustră, respectiv unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din întreaga lume.
Finalizându-și studiile liceale în anul 1972, acesta a lucrat în cadrul companiei de computere Atari, iar la doar doi ani diferență a făcut primii pași în lumea afacerilor, alături de prietenul său, Steve Wozniak. Ideea celor doi, de a asambla computere pe care să le vândă ulterior, a dus la înființarea unui lider de piață: compania Apple.
Cu toate că Apple a fost fondată în anul 1976, patru ani mai târziu aceasta era deja cotată la bursa de valori, ajungând la momentul de față una dintre cele mai puternice corporații din domeniu.
Ray Krok
Poate cel mai determinat întreprinzător, hotărât să își transforme ideea de afaceri într-un business de succes, care a crezut pe deplin în visul său, Ray Kroc rămâne un model de urmat pentru fiecare dintre noi.
După ce și-a dedicat o anumită perioadă din viață pe front, Kroc a avut numeroase job-uri până în anul 1950, când s-a angajat ca agent de vânzări în domeniul electrocasnicelor. Abia atunci i-a cunoscut pe Richard și Maurice McDonald, patronii unui restaurant ce vindea hamburgeri. Simțind că această idee poate să îi aducă venituri semnificative, s-a asociat cu cei doi, deschizând în franciză primul restaurant McDonald`s în Illinois.
Restul poveștii sale poate fi urmărită în filmul The Founder, inspirat din viața ilustrului om de afaceri.
Walt Disney
Prin ce anume se deosebește de ceilalți un antreprenor de top? Ei bine, în primul rând prin abilitatea de a se redresa profesional, după ce s-a confruntat cu eșecuri, dezamăgiri sau respingeri. Aceasta este și situația lui Walt Disney, care nu a fost considerat talentat de către angajatorii săi de la Pesmen-Rubin Commercial Art Studio.
În ciuda faptului că a fost concediat, acesta nu a renunțat la cariera sa, mutându-se la Hollywood și producând desene animate de scurt metraj. În anul 1928, întreprinzătorul a început să simtă gustul succesului, motiv pentru care a înființat apoi compania ce îi poartă numele, un lider în industria de divertisment.
Levi Strauss
O invenție care dăinuie în garderobele a milioane de persoane chiar și la ora actuală, nu-i așa? Fondatorul unei companii de succes, care a produs jeanși la scară largă pentru prima dată în istorie, Levi Strauss a generat profituri de peste 164 de milioane de dolari, sumă semnificativă îndeosebi pentru acea perioadă.
Ție care dintre poveștile de mai sus ți se pare mai fascinantă? Ei bine, și tu poți scrie istorie, începând de la notarea ideilor de succes și până la transformarea acestora în afaceri de top. Te așteptăm pe www.poenari.ro cu stilouri de lux confecționate din lemn, spre a pune pe hârtie acele proiecte care îți pot schimba viața.