În cea mai simplă definiție a sa, jurnalul reprezintă transpunerea gândurilor și a emoțiilor personale pe hârtie. Totuși, realitatea, dar și practica ne arată faptul că fiecare persoană are propria sa versiune de jurnal.
Cu alte cuvinte, nu există nici reguli și nici un tipar după care să ne ghidăm. În esență, a ține un jurnal înseamnă să scriem tot ceea ce ne trece prin gând și, mai ales, prin inimă, fără să ținem cont de formatul sau de modalitatea de scriere. Întrucât suntem diferiți prin trăiri, dar și prin exprimare, la rândul său, jurnalul va fi unic și nu va respecta același model care funcționează pentru ceilalți.
Așadar, prin intermediul jurnalului, stabilim o conexiune cu interiorul nostru, iar a ne conecta cu noi înșine este o abilitate cu mult mai importantă decât conexiunile pe care le stabilim cu cei care ne înconjoară.
Iată 6 tipuri de jurnale extrem de practice, indiferent de personalitate
Deoarece, după cum spus și mai sus, nu există reguli, vom trece în revistă câteva stiluri populare de jurnale, care să te ajute să găsești varianta ce funcționează cel mai bine pentru tine:
- Jurnalul recunoștinței: tot ce trebuie să faci este să te întrebi pentru ce ești recunoscător în fiecare zi. În acest fel, vei descoperi motivația de a evolua atât pe plan profesional, cât și personal.
- Jurnalul de dimineață: fiind utilizat și de către Tim Ferriss în rutina sa de dimineață, presupune să îți începi ziua prin a nota principalele obiective sau activități asupra cărora te vei focusa în acea zi.
- Jurnalul de seară: practic, este o modalitate de a-ți da „shut down” după zilele obositoare. Deseori, acumulăm pe parcursul zilei numeroase idei, emoții sau gânduri, care nu ne lasă să dormim sau să ne liniștim mintea.
- Jurnalul cu obiective: spre deosebire de jurnalul de dimineață, acesta vizează nu doar țelurile esențiale pe care le avem, ci și modalitatea prin care progresăm. Astfel, putem nota pașii pe care îi parcurgem spre a ne atinge scopurile, obstacolele care ne-au împiedicat în acest demers și, bineînțeles, soluțiile care ne-au ajutat să trecem peste.
- Jurnalul cu valori personale: care este setul de valori care te reprezintă, nu doar în carieră, ci și în viața cotidiană? În ce măsură te-au împlinit trăirile zilnice, prin respectarea acestor valori?
- Jurnalul ideilor: nu sunt deloc puțini cei care au idei mărețe sau chiar revoluționare, însă eșuează din cauza lipsei de organizare. Ei bine, cu ajutorul unui jurnal de acest gen, vei avea ocazia să revizuiești constant ideile pe care le ai, să le organizezi mai eficient și, de asemenea, să le aplici atunci când se ivește o oportunitate.
Așa cum poți observa, a ține un jurnal devine nu doar o activitate relaxantă, ci și modalitatea perfectă de a ne organiza gândurile, aspirațiile și capacitatea de a ne rezolva problemele zilnice. Pentru că încurajăm această activitate, te așteptăm pe site cu o colecție nouă de stilouri din lemn, astfel încât notarea gândurilor pe hârtie să devină mult mai plăcută și mai distractivă.