Cum ne eficientizează agendele viața?

Cum ne eficientizează agendele viața?

Dacă facem o mică vizualizare a unor personalități importante din trecut care au marcat inedit traiectoria istoriei, regăsim pe Benjamin Franklin care se întreba în fiecare zi ce anume ar putea face mai bine în acel moment pentru a schimba demersul în favoarea sa. Ei bine, acesta îmbrățișa o acțiune care poate unora dintre noi ni s-ar putea părea banală, însă, toate acele lucruri care îi treceau prin minte le nota.

La finalul zilei, își revedea fiecare dintre obiectivele sale, notând cum ar pute îmbunătăți lucrurile pe care nu le-a făcut atât de bine pe cât și-ar fi dorit.

Cert este că avem dovezi clare ce ne confirmă faptul că notarea gândurilor într-o agendă poate avea urmări benefice asupra psihicului nostru. Printre multe alte variante care ne dovedesc cele menționate regăsim și:

  1.     Îmbunătățirea conștientizării

Alege să scrii într-o agendă pentru a-ți dezvolta orizonturile gândirii, percepțiilor, credințelor. Scriind, ajungi iremediabil să te cunoști mult mai bine pe tine însuți și ulterior de a comunica sentimentele într-un mod tangibil.

Unele sentimente și emoții se pot bloca, fapt ce denotă relevanța acțiunii de a scrie, care ne ajută să sondăm în profunzimea problemelor ce ne macină, uneori relevând aspecte la care nici nu ne-am gândit vreodată.

Există posibilitatea ca unele clipe să ne poziționeze în postura de a dori să găsim anumite rezolvări pentru situații limită. Răspunsuri care de multe ori se află în interiorul nostru. Pentru a descoase toate aceste gânduri, avem nevoie de un stilou și o agendă.

  1.     Managerierea eficientă a stărilor de nervozitate

Păstrarea unei agende în care scriem lucruri are capacitatea de a ne reduce anxietățile și de a ne diminua stările de nervozitate în situații potențial stresante. Notarea contribuie la dezvoltarea unei senzații de control, ceea ce nu poate fi decât benefic în momentele de presiune psihică.

  1.     Îmbunătățirea metacogniției

Metacogniția este abilitatea de a analiza critic modul în care gândești sau „cunoașterea cunoștințelor”. În termeni mai exacți, aceasta semnifică evaluarea performanței și a cauzelor succeselor și eșecurilor.

Cercetările au demonstrat că cei care aleg să noteze într-o agendă toate intențiile, informațiile dobândite, sentimentele, planuri și gânduri, experimentează o metacogniție mai mare prin dezvoltarea unor strategii de autoreglare. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, dezvoltarea capacității de pregătire mult mai eficientă și monitorizare riguroasă.

De asemenea, o agendă ne ajută îndeosebi în realizarea strategiilor metacognitive. Aceste strategii ne ajută în învățarea diferitelor lucruri, deoarece vom avea o claritate extinsă asupra planificărilor, monitorizării și revizuirii, care sunt etape reprezentative în demersul unei finalizări de succes, când vorbim de un plan prestabilit.

  1.     Reduce procrastinarea

Procrastinarea se definește prin acel comportament care susține constant amânarea frecventă a începererii execuției unei sarcini. Menținerea unei agende pentru notarea lucrurilor importante dezvoltă capacitatea de a gestiona timpul eficient.

Există o prejudecată de gândire cunoscută care se numește eroare de planificare, ce afirmă faptul că prin acest comportament reușim să subestimăm timpul necesar pentru finalizarea unei sarcini viitoare.

Având alături de noi o agendă, ne putem evalua experiențele din trecut pentru a planifica mai bine sarcinile viitoare. Nu doar că ne vom eficientiza munca, dar încet ne vom putea bucura și de mici momente de relaxare, de care avem uneori extraordinar de multă nevoie.

Îndeplinirea sarcinilor fără amânare ne va oferi întotdeauna un sentiment de satisfacție. Notarea fiecărui pas este un bun început.  

  1.     Îmbunătățirea memoriei

Una dintre cele mai benefice maniere în care putem memora anumite lucruri este să notăm într-o agendă. Poate nu de puține ori ți s-a întâmplat să fii într-un context în care memorarea unor aspecte era absolut necesară.

Ei bine, aceste momente ne determină uneori ca data viitoare să fim pregătiți pentru a nu omite niciun fel de detaliu important. Memoria se îmbunătățește atunci când trasăm ideile pe hârtie, permițându-ne să păstrăm informațiile pentru perioade mult mai îndelungate.

Notarea este o strategie care ne ajută să nu stocăm și să jonglăm cu multe informații în memorie, deoarece riscăm să pierdem esența. Focusându-ne pe fiecare în parte, notându-le, vom putea reveni asupra lor cu mai multă claritate când vom avea nevoie.

Așadar, o agendă poate deveni cu ușurință un camarad de încredere pentru fiecare dintre noi. În plus, nu putem contesta toate dovezile științifice care s-au efectuat pe această bază. Este o modalitatea la îndemână prin care ne putem îmbunătăți calitatea vieții, după cum am menționat și în articolul anterior.

Notând într-o agendă toate obiectivele, reflectând cât de bine au mers planurile noastre sau cât nu, vom reuși să conștientizăm și, evident, să le îmbunătățim pe viitor.

Această activitate desfășurată într-un timp scurt ne acordă șansa de a vedea o cale către a dobândi un real succes pe plan persoanal sau profesional.

De asemenea, printre multe alte benificii de care dispunem prin ținerea unei agende sau a unui jurnal, se regăsește faptul că acest simplu act reduce gândurile și comportamentele depresive, oferind scriitorului un control mult mai sporit.

S-a observat că această acțiune este utilă și are efecte de-a lungul timpului asupra sănătății mintale.

Vă așteptăm cu mare drag în colecțiile noastre să descoperiți o gamă variată de agende, atent concepute pentru a îndeplini toate nevoile de bază ale acestui capitol.

Fiecare model exprimă eleganța unei persoane atente la detalii, care pune mai presus de orice calitatea vieții și a informațiilor pe care le cunoaște.

Agendele sunt dedicate cu pasiune celor care doresc mereu să fie informați, să absoarbă învățături noi pe care să le cultive și transmită mai departe.

Eleganța primează prin trăsăturile fermecătoare ale coperților, care au fost gândite pentru a înnobila pe orice persoană cu o senzație aparte la fiecare atingere. Texturi moi, flexibile, nuanțe deosebite, calități demne de a fi purtate în orice loc.

În concluzie, toate acțiunile noastre vor aduce cu sine rezultate benefice sau mai puțin plăcute. Cert este că, pentru a ști mereu ce pași să urmăm în scopul de a ne înfrumuseța viețile, avem nevoie de a vizualiza cu claritate fiecare decizie pe care o luăm. Este important să ținem cont de micile activități pe care le putem desfășura cu ușurință în fiecare zi, câte puțin, pentru a maximiza gradul de satisfacție atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Lăsați un comentariu