La fiecare pas ne întâlnim cu exemple motivaționale care ne îndeamnă spre a schimba și îmbunătăți stilul de viață, însă câți dintre noi acționează în mod real asupra acestor sfaturi venite de pretutindeni.
Mai mult ca oricând, accentul este plasat pe calitatea vieții și maniera în care trăim fiecare zi. Sănătatea psihică este un considerent ce poate fi cu ușurință dezechilibrat când munca asiduă, task-uri din toate ariile vieții personale și profesionale par a nu se mai sfârși și dorința profundă de a mulțumi pe toată lumea devin aspecte compleșitoare.
Este în sarcina noastră să facem schimbări de orice natură, pentru că doar așa vom reuși să deosebim un trai bun de unul toxic. Uneori gândurile ne pot trimite spre stări emoționale nedorite, fapt spre care putem acționa cu o serie de activități, ce-și vor dovedi eficacitatea pe parcurs, prin dedicare, perseverență și focusare.
Afirmațiile pozitive
Noile cercetări arată că modul cum te percepi și ceea ce gândești despre tine poate avea un efect simțitor asupra stării de spirit în care te afli. Când ne percepem sinele și viața în mod negativ, putem ajunge în situația de a ne confirma această noțiune.
Schimbarea atitudinii față de noi înșine, exersarea folosirii expresiilor care susțin valoarea personală produc putere interioară și, ulterior, creșterea calității vieții.
Faceți din îngrijirea de sine o prioritate, deoarece o cale mai bună de a crește calitatea relației cu sine, dar și cu cei din jur nu există. Nu discutăm în aceste rânduri despre modul egoist de a acționa asupra situațiilor, ci despre maniera în care ne putem bucura de propria persoană exact așa cum este.
Concentrarea pe momentul prezent
A fi conștient în momentul prezent ne permite să renunțăm la emoțiile negative, situații dificile care ne dau bătăi de cap, evenimente care ne-au afectat. Mintea are obiceiul de a rătăci unoeri, motiv pentru care este important să ne focusăm pe senzații fizice, mirosuri, activități sportive, citit.
Notarea lucrurilor pentru care ne simțim recunoscători
Utilizarea unui instrument de scris poate crea un moment cu adevărat mirific. Suntem conectați permanent la tehnologie, însă clipele în care alegem să scriem cu un stilou sunt de-a dreptul vindecătoare.
De asemenea, recunoștința este legată în mod clar de bunăstarea și sănătatea psihică, precum și de fericire. Există persoane, momente, lucruri de care avem parte în viețile noastre, pe care merită să le evidențiem, întrucât în multe cazuri au fost clipe în care am tânjit, luptat și aspirat la acel ceva pe care în prezent îl deținem.
Cea mai cercetată metodă care are menirea de a crește sentimentele de recunoștință este să ții un jurnal personal, o agendă unde notezi tot ce-ți trece prin minte.
Pentru a fi mai simplu și, bineînțeles, de a dobândi idealul propus, asigură-te că menții în fiecare zi o rutină în a scrie motivele pentru care ești recunoscător. Această activitate umple inima de bucurie și se dovedește extrem de benefică pe termen lung.
Chiar dacă putem lua imediat un laptop lângă noi și să modelăm câteva gânduri despre ceea ce ne trece prin minte, un instrument de scris și o agendă se vor dovedi mult mai utile și din punct de vedere al creșterii capacității de concentrare, alinierea logică a ideilor și îmbunătățirea memoriei vizuale.
Manipulând stiloul, creierul este complet concentrat la mișcările mâinii, la forma literelor, intensitatea, consistența, rapiditatea, toate acestea fac din moment o adevărată punte către deconectare.
Exerciții fizice – sursa unui echilibru perfect
Corpul uman eliberează endorfine care ameliorează stresul și stimulează starea de spirit după ce facem activități sportive. Așadar, exercițiile fizice reprezintă un antidot puternic pentru stress și anxietate.
Cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi poate îmbunătăți calitatea vieții. Iar în cazul în care aveți posibilitatea de a face mișcare pe timp de zi, expunerea la soare va aduce doza necesară de Vitamina D în organism, aspect ce are menirea de a crește nivelul de serotonină din creier. În plus, timpul petrecut în natură este un adevărat remediu împotriva stresului.
Delectează-te cu o masă bună
Fără îndoială, ceea ce mâncăm ne hrănește întregul organism, dar inclusiv și creierul. Carbohidrații (în cantități moderate) cresc serotonina, o substanță chimică despre care s-a dovedit că are efect calmant asupra dispoziției generale.
Alimentele care conțin proteine cresc puterea de concentrare și ajută în a ne menține atenți, iar legumele și fructele sunt încărcate cu substanțe nutritive care hrănesc fiecare celulă a corpului.
Iar la capitolul grăsimi, asigurați-vă că sunt sănătoase. Acestea se găsesc în pește, nuci, semințe de in. Cercetările arată că acești nutrienți pot îmbunătăți starea de spirit și pot restabili integritatea structurală a celulelor creierului necesare funcției cognitive.
Deconectarea de la gadget-uri și rețele sociale
Pentru a vă bucura de momente calitative alături de cei dragi sau doar în compania propriei persoane, luați-vă un timp pentru deconectare.
Aceste momente contribuie la vizualizarea activităților, evenimentelor într-o manieră mult mai clară. Alertele, notificările și email-urile trebuie înlăturate pentru un moment în care conștientizați ce se întâmplă cu adevărat în jur.
Oferiți sens existenței
Orice persoană își dorește să se simtă importantă, de aceea, găsirea unor activități care să vă aducă bucurie, împlinire și, de asemenea, care să vă provoace creativitatea, nu poate produce decât îmbunătățiri asupra modului de gândire, a percepțiilor, principiilor.
Timp îndestulat pentru somn
Cu toate că putem ignora un astfel de aspect, cert este că un mod mai benefic de regenerare și restabilire a echilibrului psihic și fizic nu există. Odihna este un bun mod de a ne revigora după orice tip de activitate, de aceea este indicat să nu ignorați acest aspect dacă vă doriți să radiați de energie bună în fiecare zi.
Așadar, totul se află în mâinile noastre, este nevoie doar de puțin efort pentru a îndeplini fiecare pas. Cert este că atenția focusată pe activitățile ce ne pot îmbunătăți viața nu fac altceva decât să-și dovedească eficiența asupra gândirii și stării generale a organismului pe termen lung. Scrieți, citiți și păstrați orice ritual care vă aduce energia, starea de bine, concentrarea și relaxarea la cote maxime.